www.fidelix.comwp-contentuploadsvisio-x-system-1024x768

Rakennusautomaation pitkä elinkaari on kunnia-asia – kehitämme uudet tuotteet yhteensopiviksi vanhojen kanssa

15.08.2023 –

Teknologian kehitys kirittää rakennusautomaation tuotekehitystä, mutta samaan aikaan automaatiojärjestelmän halutaan hoitavan perustyönsä mahdollisimman pitkään. Sen vuoksi kehitämme uudet tuotteet niin, että ne sopivat yhteen jopa parikymmentä vuotta sitten suunniteltujen ja asennettujen laitteiden kanssa.

 

Talotekniikan elinkaarta mitataan aivan erilaisella aikajänteellä kuin teknologian kehitystä keskimäärin. Yhä useampi kiinteistönomistaja asettaa rakennusautomaatiojärjestelmälle aikarajan, jonka sisällä valmistajan pitää pystyä toimittamaan järjestelmään varaosia ja yhteensopivia uusia laitteita. Vaatimus on ymmärrettävä, mutta aiheuttaa sen, että uusimmat teknologian kehitysaskeleet jäävät hyödyntämättä.

Yksittäisten ominaisuuksien sijaan asiakkaat arvostavat enemmän luotettavuutta ja käytettävyyttä. Haluamme vastata asiakkaiden toiveisiin, ja siksi kehitämme uudet tuotteet yhteensopiviksi vanhojen laitteiden kanssa.

Kun uusilla laitteilla voi korjata tai täydentää jo vuosia tai jopa vuosikymmeniä vanhan automaatiojärjestelmän, ei yksittäisen laitteen hajoaminen tai pistemäinen päivitystarve johda siihen, että koko järjestelmä olisi korvattava uudella.

Tuotekehityksellä on suuri vastuu

Tuotekehityksessä on säilytettävä tasapaino uusien ominaisuuksien, käytettävyyden ja yhteensopivuuden kanssa. Usein rakennusautomaatiojärjestelmässä ensimmäisenä tulee tarve päivittää keskusyksikkö, rakennusautomaation äly ja aivot, jossa on kaikki ohjelmoitavuus. 15 vuotta vanhalla keskusyksiköllä ei välttämättä pysty hyödyntämään kaikkia ominaisuuksia, joihin uusi laite pystyy, sillä vuosien saatossa perustoimintojen rinnalle on tullut paljon lisäarvopalveluita ja toiminnallisuuksia.

Ensi vuoden aikana tuomme markkinoille uuden keskusyksikön, jonka myötä siirrymme Windows-pohjaisesta käyttöjärjestelmästä Linux-pohjaiseen avoimen lähdekoodin järjestelmään. Avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä antaa vakaamman pohjan tuotteelle, sen jatkokehitykselle ja päivitettävyydelle.

Käyttäjälle tämä uudistus ei juuri näy, mutta järjestelmän ostajia ja asentajia tuotejulkistus voi huolestuttaa. Liityntämoduulien käyttöikä on usein keskusyksikköä pidempi, mistä seuraa, että eri aikoina hankittujen keskusyksiköiden ja liityntämoduulien pitää toimia yhdessä. Meidän lupauksemme on, että laitteet ovat aina yhteensopivia vuosia taaksepäin.

Kysymys on myös vastuullisuudesta. Haluamme turvata mahdollisimman pitkän elinkaaren niin automaatiojärjestelmälle kuin kiinteistöillekin. Isossa kiinteistömassassa automaatiojärjestelmän uudistuksien hintalappu voi kasvaa todella suureksi.

Toimintamalli antaa turvaa myös kumppaniverkostollemme ja auttaa heitä menestymään. He voivat luvata omille asiakkailleen, että järjestelmään saa varaosia vielä vuosien päästä, ja uskaltavat luottaa siihen, että osaavat käyttää uusia laitteita.

Käytettävyys säilyy ja paranee

Uuden keskusyksikön myötä uudistuu myös käyttöliittymä, jonka parantamisella on tuotekehityksessä suuri painoarvo.

Enää ei juuri ole talonmiehiä, jotka tuntisivat rakennuksen ja sen laitteiden toiminnan kuin omat taskunsa. Sen sijaan kiinteistöjä käyttää ja huoltaa usein iso ja vaihtuva joukko ihmisiä, joiden pitää pystyä säätämään olosuhteita vallitsevan tilanteen mukaan. Kiinteistön elinkaaresta haluavat aivan uudella tavalla tietoa kiinteistönomistajat ja -hallinnoijat, joille pitää pystyä tarjoamaan tietoa sopivassa muodossa.

Palautteen perusteella käyttöliittymämme toimii, toiminnot on helppo löytää ja käytettävyys on huipputasoa. Huipputason käytettävyydestä aiomme pitää kiinni jatkossakin, ja uuden laitteen myötä järjestelmän käytettävyys kentällä paranee entisestään.

Rakennusautomaation saneeraus tai uuden järjestelmän hankinta on tälläkin hetkellä ajankohtaista tuhansissa kiinteistöissä, joiden omistajat haluavat varmistaa, että rakennus toimii ja sen elinkaari on mahdollisimman pitkä. Kiinteistöihin voi huoletta asentaa Fidelixin rakennusautomaatiojärjestelmän ja luottaa siihen, että järjestelmän huolto, päivittäminen ja laajentaminen onnistuvat tarpeen mukaan – vielä vuosienkin päästä.

 

 

Antti Koskinen

Product Lead

 

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!