Mika Niemi_Sähkömaailma
Rakennusautomaatioala tarjoaa töitä kasvavalla teknologian alalla

Mikä susta tulee isona?

4.3.2024

Rakennusautomaatio on kuin sinfoniaorkesterin kapellimestari, joka saa orkesterin soittamaan lukuisia talotekniikan laitteita yhdessä. Ala tarjoaa monipuolisen ja mielenkiintoisen työympäristön, sillä uutta opittavaa riittää järjestelmien ja alan kehittyessä jatkuvasti. Opintopolkuja alalle on lukuisia, usein amk-opintojen kautta.

Sähkö ja automaatio ovat kiinnostaneet itseäni aina. Jatko-opintojen vaihtoehtoja kartoittaessa vastaan tulivat sähköisen talotekniikan opinnot. Ajattelin, että ”WAU! Olisipa hienoa ohjata valoja käsiä taputtamalla”. Tuo oli vuosi 2009. Nykyään ei tarvitse taputtaa, riittää että sanoo automaatiolle haluavansa valot päälle.

AMK-opinnoissa oli lukuisia kiinnostavia aiheita: virtapiirejä, C++ -ohjelmointia, logiikoita, elektroniikkaa, säätötekniikkaa, sähkötekniikkaa, energian tehokasta käyttöä, kenttäväyliä, DALIa, KNXää, tiedonsiirtotekniikkaa, kiinteistöjen sähköverkkoja. Rakennusautomaatio-kursseilla huomasin sen yhdistävän näitä kaikkia.

Myös tiedonnälkä tekniikkaan oli kova. Mikä toi on? Miten se toimii? Näytäs mullekin! Kaikki nämä ovat omaan mieleen tyypillisiä lausahduksia. Eräänä päivänä oltiin koululla luokkakavereiden kanssa ja ihmeteltiin luokassa olevia käyttämättömiä kotiautomaatiolaitteita. Otettiin ne pöydälle ja alettiin ’reverse-engineeraamaan’. Saatiin jopa toimimaan niin hyvin, että lähetettiin hälytys opettajan sähköpostiin. Ei mennyt kauaakaan, kun opettaja marssi luokkaa, että ”Pojat pojat, mitäs täällä touhutaan”. Vastaavalla tavalla pääsen teknisten järjestelmien toimintaa tutkimaan työssäni päivittäin.

Monipuolinen työnkuva oppimishaluiselle

Monet ihmiset kyselivät opintojen aikana, mikä susta tulee isona? Sanana rakennusautomaatio on monille vieras, mutta suupaloiksi pilkottuna ”rakennus” -yhdistyy erilaisiin kiinteistöihin ja ”automaatio” -tekniikan automaattisesti tekemiin asioihin. Monesti olen ”maallikoille” kuvannut rakennusautomaatiota kiinteistöjen ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjauksina, josta se pääasiassa koostuu. Lähellekään noin yksipuolista se ei kuitenkaan ole.

Automaatio on vauhdilla kehittyvä rakentamisen osa-alue, jonka merkitys kasvaa päivä päivältä. Energiakustannukset korostuvat, sisäilmaolosuhteisiin ja rakennusten elinkaareen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Samalla tekniikan määrä kiinteistössä kasvaa lujaa vauhtia, mikä tarjoaa työhön lähes rajattomasti lisää ulottuvuuksia.

Työtehtäviä on lukuisia suunnittelusta urakointiin ja kiinteistön ylläpitoon huolto- ja asiantuntijarooleissa. He kaikki vastaavat osaltaan siitä, että energiaa ja resursseja käytetään tarpeenmukaisesti ja säästellen sekä olosuhteet luodaan terveellisiksi ja turvallisiksi käyttäjille ja rakennuksille itselleen. Automaatio on myös oiva lisä LVI- tai sähköasentajan osaamispakkiin.

Rakennusautomaation merkitystä kuvaa se, että ihmiset viettävät sisätiloissa 90 % ajastaan (Sandberg, E (toim). 2014. Sisäilmasto ja ilmastointijärjestelmät), minkä vuoksi sisäilman laadulla on suora merkitys ihmisten hyvinvointiin. Samanaikaisesti Suomessa rakennusten lämmittäminen vie neljäsosan energiankulutuksesta, kaksinkertaisesti liikenteeseen nähden.
(Tilastokeskus, Energian loppukulutus sektoreittain:
https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__ehk/statfin_ehk_pxt_12vk.px/table/tableViewLayout1/). Pieneltäkin tuntuvat asiat, huolelliset asennukset tai energiankulutuksen viilaaminen, ovat osana merkittävää kokonaisuutta.

Kasvava ala tarvitsee uusia tekijöitä

Omat oveni rakennusautomaation maailmaan avautuivat AMKin työharjoittelujaksolla. Pääsin projektinhoitajana tekemään asennuksia, käyttöliittymiä, määrittelemään järjestelmää ja ohjelmoimaan prosesseja. Vastapainona toimistohommille ohjelmoidut järjestelmät käydään testaamassa ja käyttöönottamassa työmailla. Yhteistyötä ja ongelmanratkaisua pääsee tekemään rakennustyömaiden eri osapuolien kanssa. Olin tuolloin Tampereella viides työntekijä, nyt meitä on pari–kolmekymmentä.

Lähes puolet Tampereen kollegoistani on tullut samaa polkua firmaan, opiskelijana työharjoittelun kautta. Alan rekrytointihaasteista on kirjoiteltu lehdissä, osa yrityksistä järjestää oppilaitosten kanssa rekrytointikoulutuksia, ja meilläkin on oma Academy kouluttamaan osaajia alalle. Tunnen myös monia sähköasentajia, jotka ovat halunneet syventää osaamistaan automaatiopuolelle. Myös LVI-osaamista tarvitaan, kun lähes kaikki prosessiohjaukset liittyvät LVI-prosesseihin. RAU-asiantuntijoilla on loistavia työmahdollisuuksia myös kiinteistön ylläpitopuolella ja energia-asioiden parissa.

Olen luottanut parista syystä, että automaatio työllistää myös heikommissa suhdannetilanteissa. Automaatioinvestoinneilla haetaan säästöjä kiinteistöjen ylläpitokuluista ja toisaalta automaatiolla pystytään tekohengittämään muuta talotekniikkaa ja siirtämään isot saneeraukset paremmille ajoille.

Opintopolkuja rakennusautomaatioon on lukuisia erilaisia rakennusautomaation ollessa yhteisenä tekijänä koko talotekniikalle. Yhtä reittiä alalle ei ole, jokaisella polulla on omat vahvuutensa. Tärkeänä yhdistävänä tekijänä on halu oppia uutta ja kiinnostus laittaa tekniset järjestelmät toimimaan.

Tervetuloa mukaan rakennusautomaation mielenkiintoiseen maailmaan!
Tässä ala, jossa on hyvällä tavalla ”kaikenlaista säätöö”.

Mika Niemi

Tutustu inspiroiviin uratarinoihin ja muihin fideläisiin:
https://www.fidelix.com/fi/rekrytointi/

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!