Fidelix web46

Tällainen on toimisto-olosuhteiden hallinnan uusi normaali

11.10.2023

Käyttäjälähtöisyys valtaa alaa myös kiinteistöautomaatiossa. Vieläkö sinun kiinteistöjäsi ohjataan ulkolämpötilan perusteella? Vai joko toimistojesi olosuhteiden hallinta perustuu sisälämpötiloihin eli käyttäjien tarpeisiin? 

 

Suomessa on hyvin vahva perinne lämmittää kiinteistöjä lineaarisen säätökäyrän pohjalta sen mukaan, mikä kulloinenkin ulkolämpötila on. Fidelixin energiapäällikkö Luka Heinonen kyseenalaistaa tämän. 

“Oleellistahan on, että sisällä on sellaiset olosuhteet, jossa käyttäjät viihtyvät eli on kaikessa yksinkertaisuudessaan tasaisen ja mukavan lämmintä. Tämän takia lämmityksen lähtökohtana täytyy olla kiinteistöjen sisälämpötila”, Heinonen perustelee. 

Ulkolämpötilahan saattaa Suomessakin heitellä välikausina vuorokauden sisällä jopa kymmeniä asteita. 

“Kun lämmityksen ohjaus seuraa orjallisesti ulkolämpötilan vaihteluiden perässä, seurauksena on liian kylmiä tai kuumia tiloja ja ikävää vedon tunnetta ennen kuin tilanne taas tasaantuu”, Heinonen sanoo. 

“Kun siirrytään laajasti lämmittämään käyttäjien tarpeiden eikä ulkolämpötilan perusteella ja lisätään ohjaukseen ripaus älyä, päästään pikkuhiljaa olosuhteiden hallinnassa uuteen, aiempaa parempaan normaaliin.” 


Sisälämpötilalla monia muuttujia

Sisätilojen lämpötilojen käyttäytyminen riippuu monesta muustakin asiasta kuin pelkästä ulkolämpötilasta. Esimerkiksi kiinteistön rakenteet, miten ne varaavat tai luovuttavat lämpöä sekä sisällä olevien ihmisten ja sähkölaitteiden muodostama lämpökuorma vaikuttavat kaikki kokonaisuuteen, eivätkä ole kytköksissä ulkolämpötilaan millään lailla.

“Kun kiinteistö on anturoitu ja eri tiloista saadaan kerrytettyä dataa, automaatio oppii ottamaan huomioon miten eri muuttujat vaikuttavat ja miten sisälämpötilat käyttäytyvät eri puolilla kiinteistöä”, Heinonen kertoo. 

Fidelixin EcoSmart osaa ennakoida myös lämmitys- tai jäähdytystarpeita sääennustedatan pohjalta eli automaatio osaa esimerkiksi nostaa lämpötilaa pikkuhiljaa etukenossa jos pakkanen on kiristymässä. 

IMG20230919090313

“Vastaavasti ylilämmitys eli turha energiankulutus jää pois, kun EcoSmart osaa huomioida kiinteistön rakenteiden luovuttaman lämmön ja paljonko ihmiset ja koneet tuottavat lämpökuormaa”, Heinonen sanoo. 

Tyytyväisten asiakkaiden lisäksi säästyy rahaa ja vaivaa, kun kiinteistönhuollon ei tarvitse käydä säätämässä liian kuumiksi tai kylmiksi koettuja pattereita. 

“Automaatio auttaa ratkomaan myös muita ongelmia: Mikäli jossain tiloissa sisäolosuhteet eivät pääse halutulle tasolle älykkäästä ohjauksesta huolimatta, päästään datan ansiosta kiinni lämmityspiirin mahdollisiin kierron ongelmiin, eli ymmärretään, milloin piiri tulee tasapainottaa ja säätää.” 

EcoSmart toimii myös kiinteistöissä joissa koneellisen ilmanvaihdon ilmaa lämmitetään vesikiertoisella lämmitysverkostolla, joka on itseasiassa melko samanlainen kuin patteriverkosto. 

“Tämän piirin uusi säätötapa on toteutettu niin, että lämmitysverkostossa on vain niin lämmintä vettä kun sisäänpuhallusilman lämmittäminen vaatii. Tästä on siis karsittu kaikki turha lämmitys pois turvallisesti”, Heinonen sanoo.
 
“Automaation ansiosta kenenkään ei aktiivisesti tarvitse tehdä mitään, jotta saavutetaan käyttäjille tasalaatuiset olosuhteet ja kustannukset ovat kuukausitasolla hyvin maltilliset”, Heinonen summaa.  

Kiinnostaako toimisto-olosuhteiden hallinnan uusi normaali? EcoSmartin käyttöönotto on nopeaa, jos kiinteistössä on Fidelixin rakennusautomaatio ja siinä etäyhteys. 

 

Ota yhteyttä

Luka Heinonen
Energiapäällikkö
luka.heinonen@fidelix.com
+358 50 910 4369

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!