Tiedätkö, millaista ilmaa hengität?

Tiedätkö, millaista ilmaa hengität?

15.12.2020 – Palvelut

Ihmiset viettävät sisätiloissa jopa 90 % ajastaan. Silti vain harva tietää, millaista sisäilmaa hengittää tai miten paljon energiaa voisi säästää tekemällä rakennuksissa toisenlaisia valintoja. Teknologiayritys Fidelix haluaa tulevaisuuden näyttävän toisenlaiselta.

- Rakennusten käyttö on maailman suurin primäärienergian kuluttaja noin 40 % osuudella. Liikenteen päästöt jäävät tässä kauas taakse, kertoo Fidelixin toimitusjohtaja Tero Kosunen.

Iso osa rakennusten jättimäisestä hiilijalanjäljestä tulee siitä, että monia rakennuksia ylilämmitetään ja toisaalta jopa jäähdytetään samaan aikaan.

- Turha energiankulutus on estettävissä. Rakennusautomaatioratkaisujemme avulla voi säästää jopa 20 % kiinteistön energiankulutuksesta. Esimerkiksi Helsingin uudessa Tripla-kauppakeskuksessa kaikki kauppojen kylmätilojen jäähdyttämisestä tuleva lämpö ohjataan lämmittämään muita tiloja.

Sisäilman laatuun helppo vaikuttaa

Kosusen mukaan sisäilman olosuhteista tiedetään usein valitettavan vähän, vaikka ilman laatu vaikuttaa merkittävästi ihmisten hyvinvointiin.

- Sisäilmaa pystyy parantamaan optimoimalla sen olosuhteita. Helppokäyttöisten järjestelmiemme avulla kiinteistön lämpötilaa, kosteutta ja hiilidioksiditasapainoa voi sekä säätää että seurata.

Monet koulut, kauppakeskukset, taloyhtiöt ja toimistokiinteistöt ovat Kosusen mukaan onneksi jo havahtuneet asiaan.

Suomi teknologian edelläkävijänä

Suomessa ollaan rakennusautomaation ja olosuhdehallinnan edelläkävijöitä.

- Vaihteleva ilmastomme on opettanut ratkaisemaan näitä ongelmia ja viemään samalla teknologiaosaamistamme eteenpäin. Ratkaisuja on, nyt tarvitaan halua toimia.

Kosunen kannustaakin jokaista rakentajaa ja kiinteistönomistajaa viimeistään nyt ottamaan terveellisyyden, energiansäästön ja ympäristöasiat tosissaan.

- Lähivuosien hiilineutraaliustavoitteet pakottavat jokaisen rakentajan ympäri maailmaa huomioimaan energiansäästön päätöksissään. Ja se on myös inhimillisesti hyvä asia.

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!