Tyhjässä kiinteistössä on hyvä optimoida automaatiot ja elinkaari

Tyhjässä kiinteistössä on hyvä optimoida automaatiot ja elinkaari

6.05.2020 – Palvelut

Tässä blogiartikkelissa pohdin kiinteistöhuollon toimenpiteitä, jotka on hyvä hoitaa kuntoon juuri nyt, kun kiinteistöt ovat tyhjillään. Näin paluu koronan jälkeiseen arkeen hoituu mahdollisimman saumattomasti ja kiinteistö on valmis ottamaan käyttäjänsä vastaan tilanteen normalisoiduttua. Tyhjä kiinteistö antaa mahdollisuudet muun muassa kustannusten optimointiin, prosessien testaukseen ja kattavaan huoltoon.

1. Energiankulutus ja kustannukset säästöliekille

On päivänselvää, että poikkeusolojen vallitessa ja kiinteistön ammottavan tyhjyyttään käyttäjistä, on lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa turha ylläpitää samaan malliin kuin normaalioloissa.

Nyt on toisin sanoen mahdollisuus vähentää energiakustannuksia laittamalla kiinteistö säästöliekille odottamaan käyttäjiensä paluuta. Jos automaatiojärjestelmä on suunniteltu niin, että se pystyy reagoimaan tällaisiin tilanteisiin hyvin, se tekee tarvittavat toimenpiteet itse.

Jos kiinteistöautomaatio alkaa olla käyttöikänsä päässä, on nyt erinomainen hetki päivittää järjestelmä ajan tasalle. Jos taas järjestelmän käyttö tai ylläpito on jäänyt toissijaiselle huomiolle, nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään, voitaisiinko asialle tehdä jotain Meiltä Fidelixiltä saat varmasti apua rakennusautomaation ylläpitoon ja päivittämiseen.

Esimerkiksi Fidelix Flow_how -palvelun tekemän analytiikan perusteella voidaan tehdä oikeat toimenpiteet lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Palvelumme auttaa tutkimaan kiinteistön toimivuutta ja ennustamaan elinkaarikustannuksia, jotta toimenpiteet palvelevat suurempaa kuvaa, eli elinkaarta - etenkin nyt, kun analyysiä tulevaisuuden näkymistä on tehtävä aktiivisesti. 

2. Muista optimoida kiinteistön hyvinvointi edellä

 Koska korona ja vallitseva poikkeustila ovat meille kaikille uusia, on tilanteeseen reagoitu hyvin vaihtelevilla tavoilla. Kun yhdelle kiinteistölle on tärkeää lisätä ilmanvaihtoa, jotta pisaratartunnoilta vältyttäisiin mahdollisimman tehokkaasti, on toisella ilmastointi säädetty minimiin rakennuksen ollessa tyhjillään.

On tärkeää pohtia, millä rakennusautomaatiojärjestelmään tehdyt muutokset ja toimenpiteet verifioidaan. Toisekseen ennen toimenpiteiden viemistä käytäntöön on mietittävä mitä muutoksista taloteknisiin prosesseihin seuraa. Miten muutokset vaikuttavat esimerkiksi sisäilmaolosuhteisiin ilman, että niistä aiheutuu harmia pitkällä aikavälillä painesuhteisiin tai ilmankosteuteen?

Jotta löytäisit järkevän balanssin siihen, että energiankulutus ja olosuhteet vastaavat kiinteistön käyttötarvetta, ota huomioon ainakin nämä:

  • Kiinteistön käyttöasteen huomioiminen

Onko kiinteistö kokonaan tyhjillään, vai käykö esim. tietty osassa kiinteistöä pieni määrä ihmisiä töissä, onko käyttöasteen lisäksi kiinteistössä vietetty aika aiempaa lyhyempi tai osa-aikainen?

  • Rakennusautomaatiojärjestelmän ominaisuudet

Reagoiko olemassa oleva järjestelmä edellä mainittuihin tekijöihin automaattisesti?

Tekeekö se ratkaisuja järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti? Onko hälytyksen tullen tarvetta soittaa huoltomies paikalle, vai voisiko asian hoitaa rakennusautomaatioon kytketyn etäyhteyden avulla?

  • Automatisoinnin tärkeys korostuu korona-aikana

Kun aiemmin esimerkiksi koulurakennukseen on täytynyt hälyttää edellä mainittu huoltomies paikalle korjaamaan järjestelmän hälytystä tai manuaalisesti ajastamaan ilmanvaihtoa, tai muuta taloteknistä kalenteriohjausta, on syytä miettiä, voitaisiinko tämäkin hoitaa täysin automatisoidusti tai etäyhteyden kautta? Näin ylimääräiseltä liikkumiseltakin vältytään ja ongelmia voidaan ratkoa turvallisesti etäyhteyden avulla.

 

3. Pidä huolta etäyhteyden hallinnoinnista ja tietoturvasta

Jos rakennusautomaatiojärjestelmä on nyt vähemmällä huomiolla, on erityisen tärkeä pitää huolta, että tietoturva-asiat ovat kunnossa ja yhteydet suojattuja. Näin pidät huolta, ettei data valu vääriin käsiin, eivätkä kiusantekijät pääse tekemään kepposiaan kiinteistösi prosessien kustannuksella nyt tai myöhemmin.

Samalla on hyvä tarkistaa, että vain määrätyillä henkilöillä on pääsy kiinteistönhallintajärjestelmään. Lisäksi on hyvä käydä läpi ovatko käyttäjätunnukset, salasanojen vaihdot, ynnä muu järjestelmän turvalliseen käyttöön liittyvät seikat ajan tasalla.

 

Testaa ja tutki aktiivisesti kiinteistön elinkaaren optimoimiseksi 

Summa summarum; nyt on erinomainen aika tehdä kokonaisvaltainen huolto kiinteistöllesi, mikä ylläpitää kiinteistön arvoa ja optimoi sen elinkaarta.

Suosittelen sinua kokeilemaan, tutkimaan ja miettimään aktiivisesti, miten omaa tekemistä parantaa ja kehittää. Mieti myös, voisitko saada siihen apua vaikkapa Fidelixin palveluista.

Kun paluu siihen niin sanottuun normaaliin arkeen mahdollistuu koronan väistyttyä, tiedät, että kiinteistösi on optimoitu ottamaan tulevaisuuden haasteet vastaan ja kestämään aikaa tuleville sukupolville ja niiden yli.

Ota yhteyttä!

Jos tarvitset apua kiinteistösi rakennusautomaation kanssa, autan mielelläni kaikissa kysymyksissäsi.

Email: antti.koskinen@fidelix.fi
Puhelin: +358 50 910 4141

Lataa alta myös oppaamme, jossa kerromme Fidelix Flow_how -palvelusta tarkemmin. Sen avulla rakennusautomaation keräämästä datasta saadaan koostetua tuloksellisia toimenpiteitä:

 

Fidelix_Flow_how-opasOpas kiinteistön datalähtöiseen johtamiseen Flow_how:n avulla. Lue lisää mistä Flow_how:ssa on kyse, ja miten se säästää sinun aikaasi ja kallisarvoisia resurssejasi. 

Lataa opas

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!