man-hand-battery-temperature-controller-heating-closeup

Säästä lämmityskuluissa keinoälyn avulla

21.11.2022 –

Energian säästäminen on tänä talvena ajankohtaisempaa kuin koskaan. Energian saantiin liittyy epävarmuutta ja lisäksi ekologisesti kestävä kulutus vaatii energiankäytön vähentämistä pysyvästi. Parhaiten säästäminen onnistuu, kun hyödynnetään pieniä osaratkaisuja.

Älykkäällä kiinteistönhallinnalla saadaan aikaan pieniä puroja, joilla on isossa mittakaavassa suuri vaikutus. Kiinteistöjen lämpötilaa voi vesikiertoisissa lämmitysratkaisuissa ohjata keinoälyn avulla. Käytännössä vaikutetaan siihen, kuinka lämmintä verkoston menoveden lämpötila on.

Helpoin tapa säästää olisi tietysti säätää lämpötila aiempaa matalammaksi, mutta kukaan ei halua pukeutua toppatakkiin töissä tai kotona eikä palella asiointireissuilla. Lämmityksen sulkeminen ja huonelämpötilan päästäminen liian alas voi pahimmassa tapauksessa myös vaurioittaa pysyvästi rakenteita tai aiheuttaa esimerkiksi putkirikon, mistä kertyy säästöjen sijaan kustannuksia.

Sisälämpötila pysyy miellyttävänä

Läheskään aina ei tarvita uutta rakennusautomaatiojärjestelmää tai uutta lämpöpumppua lämmityskustannuksia laskemaan. Sen sijaan apuun kannattaa ottaa älykäs rakennusautomaatio. Keinoälyyn perustuva järjestelmä kerää huonelämpötiloja jatkuvasti automaatiojärjestelmästä tai tiloihin asennetuista lämpötilasensoreista, minkä ansiosta tiedetään, miten huonelämpötilat kehittyvät suhteessa tavoitearvoon. Lisäksi järjestelmä mallintaa huonelämpötilojen kehitystä säätietojen perusteella.

Datan avulla keinoäly pystyy ohjaamaan kiinteistön lämmitystä ennakoivasti ja optimoimaan energiankulutusta. Samalla se huolehtii siitä, että sisälämpötilat pysyvät oleskelutiloissa jatkuvasti miellyttävinä ja tasaisina.

Älykäs automaatiojärjestelmä muodostaa kerätyn tiedon perusteella rakennuksesta ja sen käyttäytymisestä yksilöllisen mallin. Esimerkiksi kerrostalot usein varaavat lämpöä, ja älykkään ohjauksen avulla pystytään ennakoimaan, että ilman viiletessä ne luovuttavat varaamaansa lämpöä huonetilaan. Tällöin lämmitysverkostoa voidaan säätää pienemmälle.

Tismalleen samanlaiset rakennukset voivat käyttäytyä eri tavoin riippuen siitä, onko sijaintipaikka altis esimerkiksi kylmälle pohjoistuulelle tai onko kyse vastaavasti aurinkoisesta tontista vaikkapa metsän suojassa.

Pilvipalveluita on helppo käyttää missä vain

Älykkäät, ennakointijärjestelmiä hyödyntävät ratkaisut ovat erinomainen apu kiinteistöjen hallinnoinnissa, ja juuri nyt niitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Jokaisen kiinteistöistä vastaavan kannattaa viimeistään nyt herätä huolehtimaan omista kiinteistöistään ja ottaa kaikki mahdolliset energiansäästöratkaisut hyötykäyttöön.

Paras tapa kiinteistöjen älykkääseen hallintaan ovat pilviratkaisut, joiden ansiosta kaikkia kiinteistöjä voidaan hallita yhdestä paikasta eikä rakennusautomaatioon tarvitse tehdä paikallisesti työläitä ohjelmamuutoksia. Keskitetysti ylläpidetty pilviratkaisu varmistaa myös, että viimeisin kehitysversio on käytössä kaikissa kiinteistöissä.

Esimerkiksi NCC hyödyntää tiukkoihin energiansäästötavoitteisiin sitoutuneissa Elinkaarikouluissaan Fidelixin EcoSmart-järjestelmää varmistamaan tavoitteisiin pääsemistä. Kouluissa on onnistuttu saavuttavamaan keskimäärin 7 prosentin, parhaimmillaan jopa 20 prosentin säästö energiankulutuksesta. 

Kun kantaa kortensa kekoon energiansäästö talkoissa, pienenee lämmityslaskukin samalla.

 

 

Juha Ilvespalo

Juha Ilvespalo

Product Owner

Fidelix

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!