Oppiva rakennusautomaatio – säästöjä sopeutuvalla säädöllä

Oppiva rakennusautomaatio – säästöjä sopeutuvalla säädöllä

13.9.2022– EcoSmart | Ajankohtaista

 

Tiesitkö, että älykkäällä rakennusautomaatiolla kiinteistön energiankulutusta ja kustannuksia vastaavasti voi leikata 10 – 20 prosenttia, kohtuullisen nopeastikin? 

"Rakennuksen energiankulutukseen liittyy monia asioita, kuten sääolosuhteet ja niiden muutokset sekä se, miten rakennus itse varaa lämpöä rakenteisiinsa ja luovuttaa sitä”, Fidelixin Product Lead Antti Koskinen taustoittaa.

EcoSmart-järjestelmä yhdistää jatkuvasti dataa eri lähteistä ja ohjaa rakennusta dynaamisesti sen pohjalta. Se hyödyntää tehokkaasti esimerkiksi sääennustedataa. ”Talvisaikaan EcoSmart osaa ennakoida kovia pakkasöitä tai vastaavasti kelin lauhtumista ja säätää lämpötiloja jo etukäteen, jolloin rakennuksen sisäilmaolosuhteet säilyvät mukavan tasaisina. Kustannussäästöt syntyvät käytännössä turhan ylilämmityksen välttämisestä”, Koskinen havainnollistaa. EcoSmart ottaa huomioon siis myös sen, että jokainen rakennus on uniikki.

”Järjestelmä oppii tuntemaan, miten jokainen rakennus käyttäytyy omalla yksilöllisellä tavallaan eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Kun tämä tieto yhdistetään elegantisti säädataan, ylilämmitystilanteita ei synny.” Säästöt syntyvät todella nopeasti – järjestelmä pystyy rakentamaan kiinteistöstä matemaattisen mallin muutamassa viikossa.

”Oleellista on huomata, että energiansäästöä ei tehdä käyttäjämukavuuden kustannuksella vaan molempia optimoidaan samanaikaisesti. Kun olosuhteet ovat rakennuksessa sopivan tasaiset, sen käyttäjät, olivat he sitten asukkaita tai työntekijöitä, voivat nauttia jatkuvasti rakennuksen tarjoamasta käyttömukavuudesta.” 

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!