Kysyntäjousto

Säästä energiaa niin, että ihmisten olosuhteet ja rakennukset pysyvät kunnossa

13.04.2023

Älykkäällä kiinteistönhallinnalla sähköä on mahdollista säästää olosuhteista tinkimättä lähes kaikenlaisissa kiinteistöissä. Kun sähkönkäyttöä ohjataan älykkäästi, voi samalla auttaa varmistamaan sähkön riittävyyttä ja keventää kiinteistöjen kustannuksia. 

Älykkään kiinteistönhallinnan ansiosta energiatehokkuus ei sulje pois hyvien sisäolosuhteiden säilyttämistä, jos esimerkiksi rakennuksen lämpötilaa ja kosteutta mitataan. Kun riittävän iso määrä sähkönkuluttajia pystyy siirtämään kulutusta pois huipputunneilta, voidaan parhaimmillaan välttyä sähkön säännöstelyltä ja pitää valot päällä valtakunnassa.

Kiinteistöjen omistajille on tärkeää pitää kiinni sisäilmaluokituksista, mutta niidenkin sisällä lämpötila voi elää esimerkiksi 20–23 astetta. Olosuhteita mitataan rakennusautomaatiolla koko ajan, jotta pysytään sovitun sisäilmaluokituksen asettamissa rajoissa.

Kun lämpötila ei laske liian alas tai hiilidioksidipitoisuus kasva turhan suureksi, kiinteistön käyttö on mukavaa ja rakennukset pysyvät kunnossa.

Yön ja aikaisen aamun tunnit hyötykäytössä

Käytännössä energiaa voi säästää esimerkiksi ilmastoinnissa niin, että ilmanvaihtoa tehostetaan muutamaksi tunniksi aamulla ennen kuin sähkön kysyntä kasvaa voimakkaasti. Sen seurauksena ilmastointia on mahdollista pitää muutaman tunnin ajan pienemmällä.

Yöllä sähkön kokonaiskulutus on pienempi, ja silloin kiinteistön ilmanvaihtoa voidaan pienentää ja lämpötilan voidaan antaa vaihdella enemmän kuin käyttötunteina. Vastaavasti kun kulutus aamun tunteina kasvaa ja sähkön hinta nousee, lämpöpumppu voidaan sammuttaa muutamaksi tunniksi eikä lämpötila silti laske liian matalaksi.

Sähkön hintatiedot auttavat säästämään

Apuna älykkäässä kiinteistönhallinnassa käytetään sähkön tuntikohtaisia hintatietoja, jotka kertovat myös siitä, mihin aikaan sähkön kysyntähuiput ajoittuvat. Hintalappu on useimmiten suurin silloin, kun kysyntää on eniten.

Yön halpoja tunteja voidaan hyödyntää myös lämmittämällä varaajien vesi erityisen kuumaksi. Vastaavasti illan viimeisinä tunteina ei tarvitse lämmittää niin kovalla teholla, koska kysynnän ja hinnan laskiessa lämmitystä voidaan jälleen tehostaa.

Jos kiinteistön käyttötarkoitus sallii, myös valaistuksen tehoa voidaan leikata päivän valoisimpien tuntien aikana jopa 20 prosentilla ilman, että toiminta häiriintyy.

Tulevaan varautuminen on vain viisasta, ja parhaan hyödyn saa, kun hyödyntää sekä sähkön hintatietoihin perustuvaa kulutusjoustoa että Fingridin mallin mukaan toimivaa kysyntäjoustoa. Kulutusjousto näkyy suoraan sähkölaskussa, ja kysyntäjouston ansaintalogiikka on se, että Fingrid maksaa korvausta, jos pystyt vähentämään säätämään sähkönkäyttöäsi sähköverkon tarpeen mukaan.

Vielä on mahdotonta sanoa, kuinka merkittävää säästöä energian järkevällä käytöllä voi esimerkiksi kuluvana talvena saavuttaa, mutta kestävän kulutuksen näkökulmasta energiankäytön pienentäminen on aina ajankohtaista.

 

FIDELIX_IMG_0975_10X15
Tuukka Kuuramaa

Solution & Innovation Lead

 

 

Tilaa Fidelix-uutiskirje!