Oppiva rakennusautomaatio – säästöjä sopeutuvalla säädöllä

Oppiva rakennusautomaatio – säästöjä sopeutuvalla säädöllä

3.11.2021 – Palvelut

Fidelixin Antti Koskinen kertoo Rakennusten energiaseminaarissa älykkään rakennusautomaation ja dynaamisten säätöjen tuomista eduista. Tervetuloa! 

Tiesitkö, että älykkäällä rakennusautomaatiolla kiinteistön energiankulutusta ja kustannuksia vastaavasti voi leikata 10 – 20 prosenttia, kohtuullisen nopeastikin? 

Fidelixin Product Lead Antti Koskinen nousee tiistaina 9.11. Finlandia-talon lavalle kertomaan, miten lämmitysjärjestelmien ohjausmekaniikkaa käytännössä muutetaan perinteisestä lämmityskäyrän käsin ohjaamisesta älykkäämpään suuntaan. 

”Rakennuksen energiankulutukseen liittyy monia asioita, kuten sääolosuhteet ja niiden muutokset sekä se, miten rakennus itse varaa lämpöä rakenteisiinsa ja luovuttaa sitä”, Koskinen taustoittaa. 

EcoSmart-järjestelmä yhdistää jatkuvasti dataa eri lähteistä ja ohjaa rakennusta dynaamisesti sen pohjalta. Se hyödyntää tehokkaasti esimerkiksi sääennustedataa. 

”Talvisaikaan EcoSmart osaa ennakoida kovia pakkasöitä tai vastaavasti kelin lauhtumista ja säätää lämpötiloja jo etukäteen, jolloin rakennuksen sisäilmaolosuhteet säilyvät mukavan tasaisina. Kustannussäästöt syntyvät käytännössä turhan ylilämmityksen välttämisestä”, Koskinen havainnollistaa.  

EcoSmart ottaa huomioon siis myös sen, että jokainen rakennus on uniikki. 

”Järjestelmä oppii tuntemaan, miten jokainen rakennus käyttäytyy omalla yksilöllisellä tavallaan eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Kun tämä tieto yhdistetään elegantisti säädataan, ylilämmitystilanteita ei synny.” 

Säästöt syntyvät todella nopeasti – järjestelmä pystyy rakentamaan kiinteistöstä matemaattisen mallin muutamassa viikossa. 

”Oleellista on huomata, että energiansäästöä ei tehdä käyttäjämukavuuden kustannuksella vaan molempia optimoidaan samanaikaisesti. Kun olosuhteet ovat rakennuksessa sopivan tasaiset, sen käyttäjät, olivat he sitten asukkaita tai työntekijöitä, voivat nauttia jatkuvasti rakennuksen tarjoamasta käyttömukavuudesta.” 

Tervetuloa Rakennusten energiaseminaari-tapahtumaan Finlandia-talolle tiistaina 9.11! Tapahtuman kotisivut ja ohjelma

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!