190926_mannerheimintie_14-20_024-2

Monta vuosikymmentä rakennusautomaation kehityksen ytimessä

6.6.2023 

 

 Harri Bamberg on ollut mukana rakennusautomaation maailmassa 1980-luvulta lähtien. Tekniikka on kehittynyt isoin harppauksin ja paljon on ehtinyt muuttua yhden ihmisen uran aikana, kun ensimmäisiä kohteita on jo uusittu nykyaikaisiin järjestelmiin.

 

Jos joku tuntee rakennusautomaatiojärjestelmien kehityskaaren, se on varmasti Harri Bamberg. Hän on viettänyt 35 vuotta alan ytimessä, viimeiset 20 vuotta Fidelixillä mm. osastopäällikkönä.

 Bambergin innostus rakennusautomaatiota kohtaan syttyi jo opiskeluaikoina, jolloin hän pääsi kesätöihin alan firmaan. ”Siellä oli toimilaitteita, antureita ja logiikkaohjelmia. Siitä se mielenkiinto heräsi. Ongelmanratkaisu kiehtoo minua,” Bamberg muistelee.

Ura jatkui rakennusautomaation parissa eri yrityksissä. Bamberg tuli Fidelixiin vuonna 2003 eli pian yrityksen perustamisen jälkeen. Sitä ennen hän oli tehnyt 13 vuoden uran Atmostechissa, viimeisimpänä aluejohtajan tehtävässä.

”Oli valtava riski vaihtaa pieneen ja uuteen firmaan. Fidelixin taustalla oli kuitenkin samoja henkilöitä kuin Atmostechissa, joten luotin heihin täysin. Tämä hyppy oli itselleni tärkeä murrosvaihe”, kertoo Bamberg.

 

Analogisista säätimistä pilvipalveluun

 Neljässä vuosikymmenessä rakennusautomaation tekniikka ja järjestelmät ovat kehittyneet melkoisesti. 1980-luvulla käytettiin vielä analogisia yksikkösäätimiä, pikkuhiljaa alkoi tulla tietokonepohjaisia järjestelmiä. Digitaaliset säätimet yleistyivät 80-luvun lopussa, ja alakeskuksen näyttöpäätteeltä pääsi näppäilemällä katsomaan tietoja ja ohjaamaan laitteita. 2000-luvun alussa tekniikassa tapahtui isompi muutos, kun alakeskusten näyttöpäätteisiin saatiin väriä ja grafiikkaa.

 Muutaman vuoden kuluttua Fidelix toi ensimmäisenä Suomessa alakeskuksiin kosketusnäytön.

 ”Kosketusnäyttöjen yleistyminen oli käytettävyyden kannalta suuri edistysaskel. Näytöltä voi hahmottaa kokonaisuuden kerralla, ja prosesseja oli paljon helpompi hallita”, pohtii Bamberg.

 ”Toinen isompi harppaus tekniikassa on tapahtunut pilvivalvomoiden myötä. Nyt selaimen kautta saa kätevästi yhteyden valvomoon mistä vain ja pilvipalvelun kautta dataa voidaan käsitellä suuria määriä aiempaa nopeammin.”

 

 Moni kiinteistö hyötyisi järjestelmien uusimisesta

 Harri Bambergin uran ensimmäisiä rakennusautomaatiohankkeita olivat muun muassa Jorvin sairaala ja Heureka. 1990-luvulla hän oli toteuttamassa rakennusautomaatiota esimerkiksi Serenan vesipuistoon ja kymmeniin Hoasin taloihin. Suurin hanke on ollut Fidelixin luotsaama Triplan rakennusautomaatioprojekti: Pasilassa sijaitsevaan kauppakeskukseen asennettiin tuhansia antureita havainnoimaan olosuhteita.

 Alan kehitysvauhtia kuvaa se, että Bambergin aiemmin toteuttamia kohteita ollaan jo uusittu nykyaikaisiin järjestelmiin. ”Olin aikanani tekemässä rakennusautomaatiojärjestelmiä muun muassa Vantaan kaupungin kohteisiin. Nyt niitä saneerataan uusiin Fidelix-järjestelmiin”, Bamberg kertoo.

 Hänen mukaansa vanha rakennusautomaatio on tärkeä uusia vastaamaan nykyisiä standardeja. ”Uusilla järjestelmillä ja laitteilla olosuhteita voi mitata paljon tarkemmin. Kiinteistön energiankulutusta saadaan tehostettua ja etäkäyttö on helpompaa. Ihmiset myös osaavat vaatia rakennuksilta hyviä olosuhteita”, Bamberg muistuttaa.

 Harri Bamberg tietää, että erityisesti monien koulujen, päiväkotien ja julkisten tilojen rakennusautomaatio on jo tiensä päässä. ”Kun järjestelmä uusitaan, kannattaa samalla uusia koko tekniikka – laitteisto, ilmastointikoneet ja kaukolämpökeskus. Myös maalämpöä kannattaa harkita kaukolämmön vaihtoehtona”, hän neuvoo.

 Juuri eläkkeelle jäänyt Harri Bamberg jättää Fidelixin haikein, mutta tyytyväisin mielin. ”Olen viihtynyt valtavan hyvin Fidelixillä ja saanut tehdä todella monipuolisia töitä. Täällä on yrityskulttuuri, jossa ihmisiin luotetaan ja heidän annetaan toteuttaa itseään”, kiittää Bamberg.

 

Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tilaa Fidelix-uutiskirje!