Langaton M-Bus -järjestelmä vie rakennusautomaation uudelle aikakaudelle

13/12/2021 | Building automation

Hyvinvointia ja energian tehokasta käyttöä

Ilmanlaadun, kuten lämpötilan ja hiilidioksiditason mittaaminen hyödyttää sekä ihmisiä että rakennuksia. Se auttaa tunnistamaan ilman laatuun liittyviä puutteita, joilla voi olla lyhyen ja pitkän aikavälin seurauksia terveyteen.

Samalla olosuhteisden mittaamisesta on hyötyä energian kulutuksen optimoinnissa, eli tehokkaassa ja säästeliäässä energian käytössä.

Langattomat_mittaukset

 

Erot asennuksessa

Mittausantureita sisältävien modernien rakennusautomaatiojärjestelmien asentaminen on perinteisesti tarkoittanut sitä, että rakennuksen sisälle rakenteisiin on pitänyt piilottaa näkymättömiin kilometreittäin johtoja. Helpointa johtojen asentaminen on rakennusvaiheessa.

Vanhempien rakennuksien saneerausten ja rakennusautomaation modernisoinnin yhteydessä johdollisten mittausantureiden asentaminen lisälaitteineen tarkoittaa rakenteiden avaamista. Tästä aiheutuu lisäkuluja sekä harmia rakennuksen asukkaille.

 

Langattoman M-Bus -järjestelmän kehitysvaihe on ohi

Viimeisen vuosikymmenen aikana langattomien teknologioiden luotettavuus on parantunut. Fidelixin tutkimus- ja tuotekehitys sekä kokemus lähes miljoonan mittausanturin asentamisesta useisiin kohteisiin Ruotsissa on auttanut meitä hiomaan teknologiamme sekä viimeistelemään tuotesarjaamme tukevan laite- ja sovellusohjelmiston kohdilleen.

Voimme hyvillä mielin todeta, että beta-testausvaihe on ohi ja olemme siirtyneet langattoman teknologian aikakaudelle!

 

Langattomat ratkaisut ovat kustannuksiltaan kilpailukykyisiä

Katsotaan ensin kulupuolta. Langaton teknologia itsessään on usein kalliimpaa kuin perinteinen johdollinen teknologia. Johdolliset M-Bus laitteet ovat edullisempia kuin langattomat vastaavat.

Instrumentointikaapeli maksaa kuitenkin noin kaksi euroa metriltä. Kun otetaan huomioon, että rakennusautomaatio edellyttää kilometreittäin kaapelointia, pelkkien kaapeleiden kustannus muodostaakin jo merkittävän kuluerän rakennusbudjettiin. Näin päädytään usein tilanteeseen, jossa langattomien laitteiden kokonaiskustannus on johdollisia edullisempi.

Lisäksi on hyvä muistaa, että jos jokainen langaton mittausanturi yhdistyy suoraan pilvipalvelimeen, voi siitä aiheutua lisäkuluja. Pilvipalvelinten kuukausikulut saattavat muodostaa odottamattoman suuren kuluerän, kun otetaan huomioon langallisten mittausantureiden määrä, joka voi olla satoja yhdessä rakennuksessa.

Fidelixin keskitetty ratkaisu mahdollistaa satojen mittausantureiden signaalin kokoamisen yhteen, ja kootun tiedon lähettämisen kerralla pilvipalveluun. Näin nopeutetaan tiedonsiirtoa ja säästetään tiedonsiirron kustannuksissa verrattuna yksittäisten mittausantureiden erikseen lähettämään tietoon.

 

Fidelixin langaton M-Bus teknologia on kustannustehokas

Yksi mittausanturi voi mitata samanaikaisesti esimerkiksi ilmanlämpöä, -kosteutta ja hiilidioksidin määrää. Yhden laitteen hinnalla saat useamman laitteen toiminnot.

Pilvipalvelimen sijaan Fidelixin langattomat anturit ovat suoraan yhteydessä FX AirReceiver -keskusyksikköön. FX AirReceiver kokoaa dataa sadoista mittausantureista ja ohjaa sen Fidelix FX-3000-C keskusyksikköön.

Jos käytössä on jo jonkin toisen laitevalmistajan vastaavat laitteet, yhteensopivuutensa ansiosta AirReceiver kokoaa datan myös niistä ja lähettää sen yhdellä kertaa pilvipalvelimeen.

Kustannussäästöä syntyy myös säännöllisen huollon ja korjausten yhteydessä. Fidelixin langattoman mittausanturin pariston käyttöikä on 12–18 vuotta. Kun johdollinen mittausanturi rikkoutuu, huolto tai laitteen vaihto voi olla haasteellista työmäärän ja kulujen osalta.

Yllä kuvatun järjestelmän toiminnan edellytyksenä on Ethernet-yhteys FX-3000-C keskusyksikön ja FX AirReceiver -laitteen välille.

 

Esimerkki: kerrostalo

Otetaan esimerkiksi kerrostalo, jossa on neljä porraskäytävää asuntoineen.

  • Jokaisessa asunnossa on neljä (4) mittausanturia, jotka mittaavat seuraavia arvoja: lämpötila, hiilioksidi ja kosteus. Jokaisen porraskäytävän muodostamassa rakennuksen osassa on yhteensä 50–400 mittausanturia.
  • FX AirReceiver asennetaan jokaiseen porraskäytävään, eli tässä kohteessa niitä tarvitaan yhteensä neljä (4) kappaletta.
  • Kerrostalossa on 1–3 teknistä tilaa, joista jokaisessa on yksi FX-3000-C keskusyksikkö, joka vastaanottaa AirReceiverien lähettämän mittausdatan.
  • Johdotusta tarvitaan ainoastaan AirReceiverin (230VAC pistorasia jaLAN-pistorasiat) ja vahvistimien (230VAC pistorasia)

 

FIDELIX_kaavio1_FI

 

Signaalin vahvistamisen haasteet ja ratkaisut

Kenttätestaus ja pilottiprojektit ovat osoittaneet, että langattoman M-Bus –järjestelmän käyttämä radioaaltotaajuus (868–869MHz) voi läpäistä huonosti suomalaisten rakennusten betonirakenteita.

Mitä enemmän terästä ja kovaa betonia rakenteissa on käytetty, sitä huonommin signaali etenee. Ratkaistakseen tämän haasteen, Fidelix on kehittänyt useita vahvistinmalleja ja antenneja, jotka parantavat langattoman laitteiston välisen signaalin etenemisen rakenteissa.

Arviointikäynti ja signaalitesti auttavat ymmärtämään tarvittavien laitteiden (AirReceiver, vahvistimet ja antennit) määrän. Siitä on siten myös apua kulujen arvioinnissa ja budjetoinnissa.

 

FIDELIX_kaavio2_FI

 

Yhteensopivuus muiden tuotebrändien kanssa

Puhumme Fidelix-standardista. Tarkoitamme sillä sitä, että laitteemme ovat yhteensopivia kaikkien tuotebrändien laitteiden kanssa: avoin mittausjärjestelmä (OMS), langaton M-Bus, ja AES128 -salaus, muutamia mainitaksemme.

Olitpa peruskorjaaja tai uudisrakentaja, Fidelixin laitteisto voi muodostaa kokonaisratkaisun tai rakennusautomaation osasen yhdistettynä muihin tuotebrändeihin. Kokonaisratkaisu sisältää Fidelixin rakennusautomaatiojärjestelmän aina mittausantureista ja I/O-moduuleista vastaanottimiin sekä keskusyksiköihin.

 

Fidelixin langattoman M-Bus laitteiston hyödyt

Pariston kesto ja elinkaari

Mittausantureiden pariston kesto on 12–18 vuotta. Ei siis ole tarpeen käydä jatkuvasti tarkastamassa yksittäisiä antureita. Pitkä elinkaari takaa käyttäjäystävällisyyden.

Signaalin kattavuus

Signaalin vastaanoton kattavuus on jopa nykyaikaisissa tiiviissä rakenteissa erinomainen. Signaali liikkuu hyvin esteiden läpi.

Fidelixillä on tarjolla laaja valikoima signaalin vahvistimia, antenneja sekä vastaanotin. Lue lisää valikoimasta täältä.

 

Haluaisitko jutella lisää Fidelixin langattomasta M-Bus ratkaisusta? Ota yhteyttä meihin.

Fidelix


Tilaa Fidelix-uutiskirje!