Ehkäise tietoturvahyökkäykset ja varmista kiinteistön tuottavuus

11/10/2021 | EcoSmart, Flow_how, Ajankohtaista

Rakennusautomaation hyöty on taattu vasta kun tietoliikenneyhteydet ovat läpeensä turvalliset. Hakkerointien ennaltaehkäisyn ei tarvitse kuitenkaan aiheuttaa kiinteistön hallinnoijalle harmaita hiuksia.

– Tietoturva on kriittisessä roolissa siinä, miten kiinteistön hallinnoija voi varmistaa optimaaliset olosuhteet sekä rakennuksen arvontuoton omistajille, sanoo Fidelixin Head of Cloud Operations Mikko Alppivuori.

Moderni rakennusautomaatiojärjestelmä on kiinteistön suurin tietokone, joka säätelee kaikkea tekniikkaa tietoverkkoihin kytkeytyen. Turvallisilla yhteyksillä voidaankin parhaimmillaan taklata vakavat, käyttäjien turvallisuutta uhkaavat ja omistajalle ison laskun aiheuttavat vikatilanteet: valaistuksenohjaus lakkaa toimimasta, kulunvalvonta menee pois päältä mahdollistaen murrot, tai lämpötila säätyy epämiellyttävälle tasolle ja tekee kiinteistössä oleskelusta mahdotonta.

– Eräässä tuoreessa tutkimuksessa suojaamaton tietokone oli laitettu verkkoon 24 tunniksi. Järjestelmään oli yritetty hyökätä hurjat 200 000 kertaa, eli hakkeroinnit eivät ole enää mikään harvinainen riski, Alppivuori sanoo.

Turvallinen voi olla tehokasta

Mitä enemmän järjestelmässä on ala-asemia ja mitä useammin niihin kirjaudutaan eri laitteilla internetin yli, sitä enemmän on myös vaaran paikkoja. Lisäksi riskejä syntyy ohjelmisto- ja tietoturvapäivitysten asentamatta jättämisestä.

Suojautumisen ei kuitenkaan tarvitse johtaa käytön rajoittamiseen tai kalliisiin lisäinvestointeihin.

– Fidelixin etäyhteysportaali takaa useiden käyttäjien turvallisen pääsyn kohteisiin mistä ja milloin vain. Varmuuskopiointiin ja päivityksiin ei myöskään tarvita erillisiä laitteita silloin kun data on tallennettu auditoituun verkkoympäristöön, Alppivuori kertoo.

Fidelixillä turvalliset ratkaisut etsitään aina yhdessä asiakkaan kanssa, olipa kyse itse rakennusautomaatiosta tai sen käyttöä tehostavista pilvipalveluista. Tällöin voidaan ottaa huomioon niin käyttäjien tarpeet kuin asiakkaan tietoliikennearkkitehtuuri ja tietoturvapolitiikka.

– Olosuhteiden hallinnassa on kurkotettava jatkuvasti korkeammalle aikana, jona kiinteistöihin kohdistuu lukuisia vaatimuksia vähähiilisyydestä viihtyisyyteen ja kustannustehokkuuteen. Tietoturvan ei tarvitse estää sitä, että automaation saa hyötykäyttöön omiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Meiltä saa tukea myös siihen, mitä turvallisuuden eteen voi tehdä itse salasanojen valinnasta alkaen, jolloin yksikään keino ei jää huomaamatta.

Haluatko saada rakennusautomaatiostasi enemmän irti turvallisesti? Lue lisää oppaista: tutustu olosuhteiden optimointia tukeviin palveluihin ja niiden turvallisiin yhteysratkaisuihin.

Fidelix


Tilaa Fidelix-uutiskirje!